1 Ocak 2014 Çarşamba

Genel Özellikleri

Alman mutfağı, bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Bavyera ve Suabiya'nın güney bölgeleri buna örnektir. Bu bölgelerin mutfak kültürü; Avusturya ve İsviçre'ninkine benzerdir. Domuz eti, sığır eti ve kümes hayvanları eti ile yapılan yemek çeşitleri Almanya'da tüketilen yemeklerin önde gelenleridir. Özellikle domuz eti'nin Alman mutfağı'ndaki yeri özeldir.Hemen hemen bütün bölgelerde, yemekler sosisle yenir. Almanya'da 1500'den fazla sosis çeşidi üretilmektedir. En popüler sebzeler patates, lahana, havuç, şalgam, ıspanak ve fasülyedir.

Alman mutfağı Alman ulusunun yemek tarzından ileri gelmektedir. Yüzyıllar boyunca bölgeden bölgeye gerçekleşen sosyal ve politik değişiklikler etkisiyle mutfak gelişimini sürdürmüştür. Almanya'nın güney bölgeleri olan Bavyera ve Swabia, birçok ortak yemek kültürünü paylaşmaktadır. Malzeme ve yemekler eyaletlere göre değişmektedir. Hem ulusal, hem bölgesel nitelikte birçok önemli yöresel yemek bulunmaktadır. İlk zamanlar yöresel haldeki birçok yemek, günümüzde değişiklikler geçirerek ülke çapına yayılmışlardır.Geleneksel Alman mutfağında  hem ulusal, hem de bölgesel nitelikli yöresel      (Thuringia,  Saksonya ve  Saxony-Anhal mutfakları ) birçok muhteşem yemekler bulunmaktadır. Almanlar büyük bir keyif ile zevkle yemek yerler. Bunun nedeni ise  bu keyfiyete olanak sağlayan yerel ürünleridir: Kuzey'in balığından, "Eski Topraklar"ın meyvelerine, doğu'nun patates ezmesinden Rhein'ın sirkeli sığır kızartmasına ve Güney'in yumurtalı makarnası ile unlu yiyeceklerine kadar pek çok çeşitliliği gözleyebiliriz. Özellikle yöresel haldeki birçok yemeği günümüzde,  değişiklikler geçirerek ülke çapına yayılmışlardır diyebiliriz. Almanya'nın mutfağında  kuşkonmaz bir vazgeçilmezdir.
Eski Alman Demokratik Cumhuriyeti mutfağı (GDR veya Doğu Almanya) Batı Almanya veya günümüz Almanya'sının mutfağından birçok yönden farklılıklar göstermektedir. Doğu Alman mutfağı çoğunluk olarak Rus Macar Bulgar ve diğer Doğu Avrupa ülkelerinden etkilenmiştir. Bu ülkelere tatil için giden Doğu Almanlar ve bu ülkelerden Doğu Almanya'ya gelen göçmenler vasıtasıyla yemek kültürü yayılmıştır. Doğu Alman mutfağına bu yolla giren önemli bir yemek Soljanka'dır.2. Dünya Savaşı'ndan sonra yabancı işçilerin etkisiyle birçok yabancı yemek kültürü Alman mutfağına girmiştir. Spaghetti ve pizza gibi İtalyan yemekleri Alman mutfağının temel besinlerinden olmuştur.


(Soljanka : ünlü yemeği ) 

(Spaghetti)

(pizza)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder