Alman
mutfağı, bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Bavyera ve Suabiya'nın
güney bölgeleri buna örnektir. Bu bölgelerin mutfak kültürü; Avusturya ve
İsviçre'ninkine benzerdir. Domuz eti, sığır eti ve kümes hayvanları eti ile
yapılan yemek çeşitleri Almanya'da tüketilen yemeklerin önde gelenleridir. Özellikle domuz eti'nin Alman mutfağı'ndaki
yeri özeldir.Hemen hemen bütün bölgelerde, yemekler sosisle yenir. Almanya'da 1500'den
fazla sosis çeşidi üretilmektedir. En popüler sebzeler patates, lahana, havuç, şalgam, ıspanak ve
fasülyedir.
Alman mutfağı Alman ulusunun
yemek tarzından ileri gelmektedir. Yüzyıllar boyunca bölgeden bölgeye
gerçekleşen sosyal ve politik değişiklikler etkisiyle mutfak gelişimini
sürdürmüştür. Almanya'nın güney bölgeleri olan Bavyera ve Swabia,
birçok ortak yemek kültürünü paylaşmaktadır. Malzeme ve yemekler eyaletlere
göre değişmektedir. Hem ulusal, hem bölgesel nitelikte birçok önemli yöresel
yemek bulunmaktadır. İlk zamanlar yöresel haldeki birçok yemek, günümüzde
değişiklikler geçirerek ülke çapına yayılmışlardır. Geleneksel Alman mutfağında hem ulusal, hem de bölgesel nitelikli
yöresel (Thuringia, Saksonya
ve Saxony-Anhal mutfakları ) birçok muhteşem yemekler bulunmaktadır.
Almanlar büyük bir keyif ile zevkle yemek yerler. Bunun nedeni ise bu
keyfiyete olanak sağlayan yerel ürünleridir: Kuzey'in balığından, "Eski
Topraklar"ın meyvelerine, doğu'nun patates ezmesinden Rhein'ın sirkeli
sığır kızartmasına ve Güney'in yumurtalı makarnası ile unlu yiyeceklerine kadar
pek çok çeşitliliği gözleyebiliriz. Özellikle yöresel haldeki birçok
yemeği günümüzde, değişiklikler geçirerek ülke çapına yayılmışlardır
diyebiliriz. Almanya'nın mutfağında kuşkonmaz bir vazgeçilmezdir.
Eski Alman Demokratik Cumhuriyeti mutfağı (GDR veya Doğu Almanya) Batı Almanya
veya günümüz Almanya'sının mutfağından birçok yönden farklılıklar
göstermektedir. Doğu Alman mutfağı çoğunluk olarak Rus Macar Bulgar ve diğer
Doğu Avrupa ülkelerinden etkilenmiştir. Bu ülkelere tatil için giden Doğu
Almanlar ve bu ülkelerden Doğu Almanya'ya gelen göçmenler vasıtasıyla yemek
kültürü yayılmıştır. Doğu Alman mutfağına bu yolla giren önemli bir yemek
Soljanka'dır. 2. Dünya
Savaşı'ndan sonra yabancı işçilerin etkisiyle birçok yabancı yemek kültürü
Alman mutfağına girmiştir. Spaghetti ve pizza gibi İtalyan yemekleri Alman
mutfağının temel besinlerinden olmuştur.
(Soljanka : ünlü yemeği )
(Spaghetti)
(pizza)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder